loading...
گلستان
رفاهی بازدید : 463 سه شنبه 13 مهر 1389 نظرات (0)

اعتیادیــک «بیمارى اجتماعی» است که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که بـهعلل گرایش «بیمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتیجه‏بخش خواهد بود و فـــرد مـــعتاد دوباره گرفتار « مواد اعتیاد آور» می‏گردد.اعتیاد به موادمخدر یکى از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادى وبهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده وموجب رکود اجتماعى در زمینه ‏هاى مختلف مى‌گـــــردد همچنین ویــرانگری‏هاى حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیارى از ارزش‌ها و هنجارهاى فرهنگى واخلاقى شده و بدین ترتیب سلامت جامعه را بطور جدى به مخاطرهمى‌اندازد.پدیده شوم قاچاق موادمخدر بیش از آنکه فعالیتى سوداگرانه، تجارىو اقتصادى در عرصه مافیاى اقتصاد بین ‏المللى باشد، ابزارى کارآمد، مؤثر وراهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى توسعه نیافتهاست. تحلیلگران مسائل سیاسى و اجتماعى بر این باورند که در تهاجم و نفوذفرهنگی، پدیده موادمخدر مهمترین عامل به تباهى کشیدن و انحطاط اخلاقىجوامع به شمار می‏ رود. متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعهامروزى به حدى است که حتى قشر متفکر و تحصیل کرده را نیز به سمت خودکشانده است. مبارزه با اعتیاد نیز قطعاً بیش از آنکه ماموریتى در راستاىوظایف مصرحه نیروى انتظامى باشد، اقدامى است استراتژیک در مقابله با ابزارنظام سلطه جهانى در انحطاط اخلاقى جوامع با اهداف خاص سیاسی.

اعتیادبعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه بطور کامل ریشه‏  کن نخواهد شد، اما باتدبیر، اندیشه و تلاشى مخلصانه حداقل می‏توان آنرا به کنترل در آورد. دراین راستا تلاش ما بر این است تا با ارتقاء سطح آگاهى اقشار مختلف جامعهپیشگیرى از اعتیاد را بر درمان معتادین مقدم بداریم. به امید روزى کهجامعه‏ اى داشته باشیم که اگر هم در آن فرد معتادى وجود دارد، درصدد نجاتخویشتن باشد. 

 مواد مخدر


انواع فرآورده هاى گیاهان خشخاش، شاهدانه، کوکا و ترکیبات شیمیایى مشابه که مصرف آنها موجب اعتیاد می‏ گردد.


انواع مواد مخدر :

سستی زاتوهم زاتوان افزا

 مواد سستى ‏زا
موادىهستند که مصرف آن بر روى سلسله اعصاب مصرف‏ کننده اثر گذاشته و در نتیجهفعالیت فکرى و بدنى او را سست نماید. این مواد به دو دسته تقسیم می‏شوند :
- طبیعى ، مانند : استحصالات گیاه خشخاش، تریاک، شیره تریاک، مرفین
- مصنوعى ، مانند : هروئین، متادون، نرمتادون، پاپاورین، پتیدین، انواع و اقسام قرص هاى مسکن و آرام ‏بخش

مواد توهم‏ زا
با مصرف این مواد فرد دچار اوهام حسى و بصرى می ‏شود. این مواد را هالوسینوژن می‏ گویند که شامل:

- طبیعى ، مانند : استحصالات گیاه شاهدانه،حشیش، بنگ، ماری‏جوانا، گراس، چرس؛ مسکالین، جو سیاه آفت ‏زده، برخى از قارچهاى حاوى مواد توهم ‏زا، دانه‏ هاى نوعى نیلوفر وحشی
- مصنوعی ، مانند : ال.اس.دی(L.S.D) ، دی‏ متیل تریپتامین (D.M.T) ، دی‏ اتیل تریپتامین (D.E.T)
مواد توان‏ افزا
مصرفآن بر روى سلسله اعصاب تأثیر گذاشته و در نتیجه فعالیت فکرى و بدنى مصرف‏کننده بیشتر و باعث هیجان می‏ شود. این مواد به دو دسته تقسیم می‏ شوند کهعبارتند از :
- طبیعی ، مانند : برگ کوکا، کوکائین، کراک، برگ و ساقه برخى درختان مثل خات و کراتم و ناس
- مصنوعی ، مانند : آمفتامین، متیل آمفتامین، ترکیبات آمفتامین‏ها

مواد سستى زا

خشخاش

بوته‏اى است یکساله که در مناطق معتدل می‏ روید. رشد سالانه این گیاه بهارتفاعى معادل  ۱۱۰-۷۰ سانتیمتر می‏رسد. در اواسط بهار، بعد از این کهگلهاى رنگارنگ ان کم‏ کم شروع به ریختن می‏ کند، از میان گلها کپسول ظاهرمی ‏شود که به آن گرز خشخاش می‏ گویند. این گرزها در اواخر بهار و اوائلتابستان داراى پوست سبزى است که به زردى مى ‏گراید. البته، قبل از این کهمیوه گیاه خشک و زرد شود به روش خاص مبادرت به تیغ زدن آن می‏ نمایند. اینکار به وسیله افرادى که تجربه خاصى در تیغ زدن دارند، انجام می‏شود. آناندر ساعات اولیه شب با تیغهاى مخصوص و با ایجاد چندین شیار افقى و یا عمودىو یا مورب بر روى گرزها مبادرت به تیغ زدن می‏نمایند. صبح روز بعد، شیرهسفید رنگى از محل شکافهاى گرز به بیرون ترشح می‏کند و در مجاورت هوا بهصمغ قهوه‏اى رنگ تبدیل گردیده در پیاله مخصوص جمع‏ آورى و براى تریاک مالىآماده و به صورت لول روانه بازار قاچاق می ‏شود

تریاک

تاریخچه :


قدیمى‏ترین و مشهورترین ماده مخدر است که از گیاه خشخاش به دست می‏ آید. اینگیاه حدود ۲۵۰۰ ســــال قبل در منطقه مدیترانه کشت مى ‏شده است. سابقه اینگیاه را    تا ۵۰۰۰ سال قـــــــبــل هم ذکر می ‏کنند. از آثارى که ازسومریها باقـــى مانده اســــت، چــنین بــر می ‏آید، آنها این ماده رااستعمال می ‏کرده اند و با آن گیاه شادى بخش می ‏گفتند. در نوشته‏ هاىهومر از تریاک نام برده شده است.


شکل ظاهرى :


تریاکشیره منعقد شده تخمدان کال بوته خشخاش است که از نظر علمى به پاپاور معروفاست. تریاک آماده مصرف، ماده ‏اى است خمیرى به رنگ قهوه‏اى که بر حسب نوعو منطقه کشت خشخاش و آب و هواى منطقه پرورش از قهوه‏اى روشن تا تیره وجوددارد نامهاى دیگر آن افیون، اپیوم و تریاق می‏ باشد.


الکالویید :


تریاکداراى ترکیبات بسیارى است که تاکنون ۲۵ نوع موثر آن شناخته شده است.مهمترین آلکالوییدهاى تریاک عبارتند از مرفین، نارکوتین، پاپاورین،تبائین، کدئین و نارسئین.


نحوه مصرف :


- تدخین به وسیله وافور و یا با وسیلى مانند آن مثل قلیان، قلقلی، سیخ و سنگ
- استفاده به صورت قرص
- حل کردن در آب یا چاى و نوشیدن آن


عوارض :


- مغز: وابستگى (اعتیاد)، بی‏خوابى هنگام شب، خواب الودگى در طى روز
- تغییرات شخصیتی:
۱-کاهش علائق و انگیزه‏ها
۲-کاهش احساس مسئولیت
۳-کاهش توجه به تحصیل، شغل و خانواده
۴-افسردگى و بی قراری، پرخاشگری، اغماء به دنبال مصرف زیاد
-گوارش: تهوع و استفراغ، کاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا، کاهش فعالیتروده ‏ها و یبوست مزمن، بی‏ اشتهایى و کاهش وزن، سوء تغذیه، خشکى دهان،اختلال در کبد
- پوست: خارش، تیره شدن رنگ پوست، تیرگى لبها، کهیر
- بیضه و تخمدان: کاهش توان و میل جنسی، بهم خوردن دوره ‏هاى قاعدگى در زنان
- تضعیف دفاع بدن علیه بیماریها: بی ‏حسى و عدم تعادل بدنی‏، عفونت ریه، یست تنفسى به دنبال مصرف زیاد، انقباض مردمک چشم

پساز تیغ زدن گرز خشخاش، ماده ‏اى شیرى رنگ از آن خارج می ‏شود که به آنشیره تریاک گویند. این شیره در مجاورت هوا تیره شده به رنگ قهوه ‏اى تبدیلمی ‏گردد.

مرفیناز کلمه مورفئوس خداى رویایى یونان باستان مشتق شده است و یکى از اجزاىاصلى و اساسى تریاک است که به طور متوسط از هر ۱۰ کیلوگرم تریاک یککیلوگرم مرفین تهیه می‏شود. رنگ آن به صورت کرم روشن و گاهى اوقات به رنگآرد نخودچى و مزه آن تلخ است. ذرات آن در زیر ذره‏ بین شبیه کریستال هاىسوزنى است.
از نظر دارویی، ضد درد بوده، با اثرات رخوت ‏زیى که بر روىمغز دارد، باعث کنترل دردهاى شدید می‏ شود و به همین خاطر مصرف مجاز آنفقط در بیمارستانهاست.

هروئیناز کلمه هیروس یا هیرو به معنى مرد قهرمان گرفته شده است. البته این کلمهبه معنى زن قهرمان، زن برجسته، زنى که خدمات بزرگى به عالم بشریت کرده وزن ایده ‏آل نیز اطلاق می‏شود. هروئین یکى از ترکیبات مرفین مى ‏باشد کهبا عمل استیلاسیون بدست مى آ‏ید.ا ین ماده به رنگ سفید میل به کرم داراىطعمى تلخ و بى ‏بو است که پس از مدتى نگهدارى بوى ترشى و سرکه می‏ دهد.


نحوه پیدیش :


هروئین،قوی‏ترین و مخرب‏ترین ماده مخدر دنیا به شمار مى اید که در سال۱۸۷۴ توسطیک دانشمند انگلیسى ساخته شد و تحقیقات بیشتر را درباره این مادهدانشمندان آلمان در سال ۱۸۹۰ تکمیل نموده و آن را به عنوان دارو معرفىنمودند. در ایران اولین لابراتور هروئین‏ سازى در سال ۱۳۳۴ توسط فردى بهنام دکتر مصطفوى ایجاد گردید. وى نحوه ساخت و استخراج هروئین از تریاک رابه عده‏ اى آموخت که باعث به وجود آمدن لابراتوارهاى بیشترى در سطح کشورگردید.


نحوه استعمال :


هروئیناز طریق کشیدن از راه مجارى تنفسی، تزریق داخل رگها و تزریق زیر جلدىاستعمال می‏شود. مصرف هروئین از طریق مجارى تنفسی(دهان) با زرورق به اینصورت است که لبه زرورق سیگار یا هر نوع زرورق دیگر را به طرفى که از جنسکاغذ است تا می‏ کنند و با آن یک لوله می‏سازند، سپس هروئین را که معمولاحدود ۵ سانتى است روى سطح زرورق دیگرى می ‏ریزند و یک تکه مقواى بریده ونازک را به صورت چوب کبریت درآورده پس از آتش زدن زرورق گرفته سپس دودحاصله را از دهان استنشاق می ‏کنند.
در استعمال تزریقی، ابتدا معتاداناز رگهایى که جلوى ساعد دستها نمایان است استفاده کرده، پس از آن که مدتطولانى از تزریق نقاط مختلف دستها گذشت و دیگر این نقاط جوابگو نبود ، بهترتیب نوبت به پشت دست، ساق پا، گردن و در نهایت به بیضه‏ ها می‏رسد.تزریق در بیضه‏ ها آخرین مرحله این گونه معتادان است.


عوارض :


- مغز : وابستگی، افسردگی
- تغییرات شخصى :
۱-کاهش علائق و انگیزه ها
۲-کاهش احساس مسؤلیت
۳-کاهش توجه به تحصیل ، شغل و خانواده
-بی‏خوابى هنگام شب، خواب‏ آلودگى در طى روز، پرخاشگری، آبسه چرکى مغز،عفونت مغز، بیماریهاى مختلف ناشى از مرگ بخشى از سلولهاى مغزى و نخاع بهدنبال مصرف زیاد
- گوارش : تهوع و استفراغ، کاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا بى ‏اشتهایى و کاهش وزن
- کلیه : ناتوانى در تخلیه ادرار، نارسایی، عفونت کلیه
- پوست : خارش، تیره شدن رنگ پوست، تیرگى لبها، کهیر، عفونت پوست
- ریه : انسداد ناگهانى رگهاى تغذیه کننده ریه، عفونت ریه، ایست تنفسى به دنبال مصرف زیاد
- قلب : نارسایى قلب، بهم خوردن نظم ضربان قلب، عفونت کلیه داخلى و دریچه ‏هاى قلب
- عروق و خون : سخت شدن دیواره عروق، التهاب عروق، عفونت عروق
- کبد : اشکال در کار کبد، عفونت و التهاب کبد، بیمارى مزمن کبدى
- بیضه و تخمدان : کاهش میل جنسی، کاهش توان جنسى

یکماده مخدر مصنوعى است که در جنگ جهانى دوم به علت کمبود مرفین براى تسکینمجروحین به وسیله آلمانى ها ساخته شد. در حقیقت متادون یک داروى برطرف‏کننده درد است که براى تسکین سرفه هم از آن استفاده می‏کنند. گرچه متادونخود یک ماده اعتیادآورنده قوى است ولى به عنوان یک داروى پزشکى براى ترک ومعالجه معتادان به تریاک، هروئین و مرفین از آن استفاده می‏ کنند. اثراتدارویى آن تا حدى شبیه به مرفین بوده، با این تفاوت که پس از مصرف، مدتبیشترى طول می‏کشد تا اثرات آن ظاهر شود و به مدت طولانى ‏تر در بدن باقىمی ‏ماند

یکىاز مشتقات معروف تریاک است که ۰/۲الى ۰/۸ درصد آن را تشکیل می‏دهد و بهعنوان مسکن در اشکال مختلف قرص، کپسول و شربت در پزشکى کاربرد دارد. اثرکدئین در حدود اثر مرفین است و در صورتى که زیاد مصرف شود علائمى ماننداثرات مرفین خواهد داشت. نحوه مصرف آن به صورت تزریقى و خوراکى می‏باشد.

یکىاز مشتقات مؤثر تریاک می‏باشد که سفید کریستالى است و از نظر زهرآگین بودنحد وسط مرفین و کدئین است. ماده ‏اى است نشاط آور و محرک. کار عضلات صافمثل روده را کند کرده و باعث شل شدن آنها می‏گردد. در برونشها و رگهاانبساط ایجاد نموده و در آب نامحلول است و در الکل حل می‏شود.

این ماده هم مثل متادون از داروهاى سستی‏ زاى مصنوعى می ‏باشد که قدرت ضد درد آن از مرفین کمتر است و عضلات بدن را سست و شل می‏ کند

مواد توهم زا   

بوته‏اى است شبیه گزنه که بلندیش تا ۲ متر می‏رسد. گیاه نر و ماده آن به صورتجداگانه بوده داراى برگهاى انبوه دراز و کنگره ‏دار می‏باشد که میوه آن درسر شاخه به صورت خوشه نمایان است. اصولا شاهدانه براى روغن گیرى و خوراکطیور استفاده می‏شود. بو داده و برشته آن را مردم به صورت تفنن می‏خورند.نام لاتین این گیاه کانابیس است. اگر از سر شاخه‏ هاى به گل نشسته گیاهماده چسبنده‏اى به نام رزین که در حال ترشح است جمع ‏آورى و خشک شود، درواقع حشیش به دست آمده است. این گیاه در آمریکاى شمالى به نام ماری‏جوانایا چرس، در انگلیس به گراس، در فرانسه ادب، در هندوستان بنگه و گنجا، درخاور نزدیک و خاورمیانه حشیش، در افریقاى جنوبى دگا، در سوریه و لبنانحشیشه ‏الکیف، در ترکیه اسر یا اسرا، در افریقاى مرکزى کامبا، در اسپانیاو در دیگر کشورها به اسامى مختلفى چون وید، پات، شانگ، چاراز، مکونا وغیره شهرت دارد.
در هر حــال هــر اســم و نــامــى بر ایــن گیاه ومشتقات آن نهاده شود، اثرات توهم ‏زایى آن همچنان پابر جاست در اینجا بهحالاتى که پس از استعمال حشیش و ماری‏جوانا در مصرف کننده روى می‏دهد بهطور اختصار اشاره می‏ کنیم :
- در اثر نشئه شدن اشیاى مجاورش را بزرگتر و یا کوچکتر مى بیند.
- اشتهاى کاذب و میل به مصرف غذا پیدا می ‏کند.
-احساس قدرت عجیب در خود داشته و دست به اعمال وحشیانه و جنون ‏آور و خشونتزا زده و احساس پرواز کردن و سفر در آسمان و نوعى انبساط خاطر و آرامش واعتماد به نفس کاذب پیدا می‏کند.
- فرد به خواب عمیقى فرو مى ‏رود.

ماده‏اى به رنگ سبز تیره و گاهى قهوه ‏اى مایل به سبز شبیه حنا که از گل، برگو ساقه گیاه شاهدانه مؤنث و از ترشحات چسبنده آنها به صورت صمغ به دست میآ‏ید. حشیش حاوى ماده‏اى شیمیایى به نام T.H.C (تترا هیدرو کانا بینول)است که ماده مؤثر آن به شمار می ‏رود. حــشیـش در طــبــقـه ‏بـنـدى مـوادمخدر، جزء مواد توهم‏ زاى طبیعى می ‏باشد.

آثار مصرف :


- تغییر در درک رنگ و صدا
- افزیش اشتهاى کاذب
- تند شدن ضربان قلب
- قرمزى چشم
- اختلال حافظه، گیجى و بی‏توجهى به اطراف
- به هم‏خوردگى تعادل حرکتى
-علائم روانى شدید، مانند شنیدن صداهاى غیر واقعی، صحبتهاى نامربوط، توهم وهذیان، اختلال توجه، احساس کند شدن گذر زمان، سرخوشى و خنده خود به خود


عوارض مصرف طولانى :


- بیماریهای تنفسى مزمن و سرطان ریه
- نازایى در زن و عقیمى در مرد
- از بین رفتن سلولهاى مغزى (پوک شدن مغز)
- التهاب و انسداد مزمن مجارى تنفسى
- اختلال روانى شدید و پیدار
- کم شدن علاقه و انگیزه براى زندگی، شغل و روابط اجتماعى و خانوادگى
- سندرم بی‏ انگیزگى (ناامیدی، بی ‏تفاوتى و بی ‏مسئولیتى در مقابل امور جارى زندگى)
- تشنج


علائم ترک :


- تحریک ‏پذیری، بی ‏قرارى و اضطراب
- اختلال خواب و بی ‏اشتهایى
- تعریق و لرزش
- اسهال، تهوع و استفراغ
- دردهاى عضلانى
- افزیش درجه حرارت

سرشاخه‏ هاى گلدار یا به میوه نشسته و خشک شده بوته شاهدانه – اعم از ینکهماده رزینى آن را قبلا گرفته یا نگرفته باشند – بنگ نامیده می‏ شود.

درآمریکا برگها و گلهاى شاهدانه آمریکایى را خشک می‏کنند و از آن توتون سبزرنگى به دست می‏ آورند که همان ماری‏ جواناست. چون این توتون خیلى زبر استبراى پیچیدن آن از چندین دور کاغذهاى سفید یا قهوه ‏اى رنگ استفادهمی‏کنند و آن را ریفر مى ‏نامند. مشتاقان آن را به صورت دسته‏ جمعى در محلهایى به نام تی‏پاد تدخین می‏کنند. این سیگار به کندى می‏سوزد و خیلى زودخاموش می‏گردد، به همین علت معتادان با پکهاى سریع و دسته‏ جمعى مانعخاموش شدن آن می ‏شوند و براى این که از این سیگار استفاده کامل بشود دراماکن سر بسته استعمال می‏گردد.

درزبان انگلیسى به معنى علف است و در اصطلاح همان بنگ و ماری‏جواناست.برگهاى بوته شاهدانه که در واقع مثل علف است جمع ‏آورى کرده، مانند سیگارمصرف می ‏کنند، گاهى هم آن را مثل چاى دم کرده و می ‏خورند.

همانحشیش است که از رزین آماده شده از سر شاخه‏ هاى گلدار و به میوه نشستهگیاه بالغ شاهدانه تهیه می‏شود و از انواع دیگر ان مرغوبتر است.

مادهاصلى و فعال کاکتوس است (معمولا این کاکتوسها به نام پیوت معروفند) کهقرنهاست به عنوان دارویى سحرآمیز براى درمان دردها مصرف می ‏شود. نحوهتهیه آن به این صورت است که تکه‏ هایى از قسمت فوقانى این گیاه را بریده وپس از خرد کردن می ‏جوند و یا با ساییدن آن را به صورت پودر درآورده و باریختن به داخل کپسول، مورد استفاده قرار می‏دهند.

مخفف“ اسید لیزرژیک دى اتیل امید ” ماده نیمه ترکیبى است که در لابراتور بهدست مى ‏آید. این ماده به صورت طبیعى در چاودار آفت زده وجود دارد. بر روىآن قارچى به رنگ مس نشو و نما می‏کند که آرگو نامیده می‏شود. این قارچحاوى اسیدى به نام اسید لیزرژیک می‏باشد و مشتقات آن توهم ‏زا می‏ باشد.یکى از عوارض مصرف، تیره شدن مردمک چشم و ایجاد خطوط رنگین به هنگام بسته‏شدن چشمها در منطقه بینایى است. عمق تصاویر و اشیا در نظر مصرف‏ کنندهتشدید شده و اشیاى ثابت ممکن است در نظرش به حرکت درآیند، گاهى حالت تهوع،سرد شدن بدن و لرزش احساس می‏شود. قدرت شنوایى تشدید شده و زمزمه‏ هاىنامفهوم به گوش می‏رسد. حس زمان و گذشت آن در حد بسیار زیادى کند می‏شود.انطباق فکر از بین رفته و هر چه میزان مصرف بیشتر باشد تجزیه و تحلیلمنطقى کمترى در ذهن به وجود می ‏آید.

یکىاز مواد توهم ‏زا می‏ باشد که معمولا معتادین ال . اس . دى از این مادهاستفاده می ‏کنند. آثار آن شبیه ال. اس .دى است. کسانى که به دنبال راهگریز سریع از واقعیتها هستند از ان مصرف می‏کنند. اگر از راه دهان مصرفشود تولید دل ‏درد می ‏کند. بنابرین یا از راه تزریق عضلانى استعمال و یابا توتون و ماری‏جوانا مخلوط کرده دود می‏ کنند.

مواد توان افزا    

گیاهىاست که در ارتفاع ۶۰۰ تا ۲۰۰۰ مترى از سطح دریا در دامنه باخترى کوههاىآند که هواى معتدل و مرطوبى دارد می‏روید. ارتفاع این گیاه به ۲ متر هممی‏رسد و برگهایى دارد که شکل و رنگ و ابعاد آن یاد آور درخت زیتون است.گیاه کوکا حاوى ماده توان‏ا فزا ست که مصرف آن سبب فعال شدن مرکز بی‏خبرىو سرخوشى در مغز مصرف کننده می‏شود. ماده حاصل از برگ کوکا، کوکائیننامیده می‏شود.

یکاز موادمخدر توان‏ افزاى طبیعى می‏ باشد که از برگ کوکا تهیه می‏شودکشورهاى بولیوی، کلمبیا و پرو بزرگترین محل رشد و نمو کوکا به شمارمی‏روند. نخستین بار بومیان کشور “پرو” از برگ این درخت براى تسکین درد ورفع خستگى استفاده نمودند. اعتیاد به آن جنبه روانى دارد. کوکائین مادهمؤثر رگ برگهاى این گیاه است که به ارى تاکسیلین شهرت دارد. رنگ آن سفیدشفاف و همانند کریستال ریز می‏باشد و با مختصر تکانى بلورهاى ریزان بر روىهم می‏غلتند. این ماده، یک ضد درد موضعى بسیار قوى است، از پوست و مخاطبینى هم جذب می‏شود. گرد کوکائین از راه بینى استنشاق و یا در رگ تزریقمی‏شود که خاصیت آن، ایجاد نیرو و هیجان، کاهش احساس گرسنگى مى ‏نماید واستعمال زیاد آن موجب جنون می‏شود. نامهاى خیابانى آن کوک، کاندی، هپىمی‏باشد.

مشتقىاز کوکائین است که جنبه اعتیادآورى آن بسیار زیاد و اثرات جانبى آندهشتناک است. در واقع کراک، کوکائینى است که دستکارى شده و غالبا با پیپهاى شیشه‏اى دود می‏شود. براى معتاد شدن به کراک فقط چند پیپ کراک کفایتمی‏کند.

خاتعلاوه بر این که به صورت وحشى رشد مى ‏کند، عمدتا در مناطق مشخصى از شرقافریقا و شبه جزیره عربستان کشت می‏شود. برگهاى این گیاه با توجه به خواصمحرکشان به صورت جویدنى مصرف مى ‏شوند، به طورى که به مصرف‏ کننده احساسنشاط داده و تا حدودى جلوى گرسنگى را می‏گیرد.

 طعمآن تلخ است و مصرف آن بیشتر در عصر و اوائل شب صورت می‏گیرد. کشورهاىتولیدکننده، مقادیر انبوهى محموله‏ هاى منجمد، خشک و واکیوم شده خات را بهاروپا و سایر نقاط جهان ارسال می‏کنند. این محموله در کشورهاى مزبور توسطاتباع کشورهاى تولید کننده مصرف می‏شود. برخى کشورها جهت محدود کردنواردات یا مصرف خات تدابیرى اتخاذ کرده ‏اند. خات در حال حاضر تحت کنترلمقررات بین ‏المللى قرار ندارد.

درختىاست که در تایلند می‏ روید. مردم آن سرزمین برگهاى تازه آن را می‏جوند ویا آن را خشک کرده مانند سیگار می‏کشند. خاصیت ماده مؤثر این درخت، توان‏افزیى است و احساس نشاط و هوشیارى کاذب مختصرى نیز در مصرف‏کننده به وجودمى ‏آورد.

دربسیارى از منابع آمده است، ناس بوته ‏اى است که در افغانستان و پاکستان مى‏روید. برگهاى آن را اگر تازه باشد ، می‏جوند و خشک کرده آن را مثل حناکوبیده در زیر لثه قرار می‏دهند. براى تأثیر بهتر و بیشتر، کمى خاک سیگاریا آب آهک به آن اضافه می‏کنند. مصرف‏ کنندگان آن احساس گرمى و نشاطمی‏کنند، ولى اثر آن به مراتب از سایر مواد محرک کمتر است.

گروهوسیعى از داروهاى محرک (توان‏ افزا) هستند که باعث تحریک و فعالیت سلسلهاعصاب مرکزى مى ‏شوند و به اشکال قرص، کپسول، پودر و میع وجود دارند.

مراحل اعتیاد :

۱- مرحله آشنایى


این مرحله با تشویق دیگران (مخصوصاً دوستان ناباب) یا از روى غرور و کنجکاوى خود فرد شروع می ‏شود.

۲ ـ مرحله شک و تردید :


در این مرحله فرد با مبارزه با امیال خود می ‏پردازد.

۳ ـ مرحله اعتیاد واقعى :


درصورت ادامه مصرف در مرحله شک و تردید فرد به مرحله اعتیاد واقعى مى رسد.در این مرحله پدیده «تحمل» باعث می‏شود که فرد به مرور زمان بر میزان مصرفخود بیفزاید تا به نشئگى قبلى برسد.

توصیه پیشگیرانه (دوستانه) به جوانان و نوجوانان

 ۱.خطرات و عوارض مصرف مواد اعتیاد‏آور را خوب بشناس. ۲. به هر کس که به تومواد تعارف کرد محکم و قاطع بگو «نه» اینکه ما بتوانیم به دوست خودمون«نه» بگیم خودش یک هنر است. افراد خوش فکر هر تعارفى که مخالف سلامتى شونهبراحتى رد مى‌کنن. ۳. جوابهایى از قبل براى اصرار زیاد اطرافیانت آمادهکن. پیشاپیش به این جمله ‏ها فکر کن «خیلى کیف  داره» ، «شنگول میشی» ،«سرحال میشی» و اگر کمى تردید کنى میگن: «بچه ننه‏ ای» ، «‌ترسویی» ، «اولتجربــــه کن بعد بگو بده» ، «هنوز مرد نشدی»، «پس چرا فلانى کشید و معتادنشد ؟ و … ۴. موادمخدر را حتى یک بار هم امتحان نکن. هیچکس توى دنیانمی‏تونه به تو اطمینان بده که یکبار مصرف کردن معتادت نمی‏کنه. اصلاً مگهمعتادى وجود داره که بخاطر معتاد شدن مصرف مواد را شروع کرده باشه؟ پس اینهمه معتاد از کجا اومدن؟!!! یا دوست دارى پریدن از طبقه بیستم یک ساختمانیا لمس کردن سیم‏هاى بدون روکش برق را حتى براى یک بار هم امتحان کنی؟ ۵.یادت باشه که کشیدن سیگار مقدمه ا‏یه براى اسارت در چنگال اعتیاد بهموادمخدر. ۶. از رفت و آمد در مکان‏هاى آلوده و دوستى با افراد مشکوکپرهیز کن. ۷. از دوستى با افرادى که اختلاف سنى اونا با تو زیاده خوددارىکن. ۸. مواد اعتیادآور سم کشنده ا‏یه که اثراتش به تدریج ظاهر می‏شه.


 ۹. به صحبت‏هاى پدر و مادرت که خیرخواه‏ترین دوستان تو هستن اطمینان کن. ارتباطت را با اونا محکم کن.

 ۱۰. اعتقادات و پایبندى مذهبى خودتو تقویت کن.

 ۱۱. با مطالعه، ورزش و تفریحات سالم براى اوقات فراغت خودت برنامه ‏ریزى کن.

 ۱۲. اونى که موادمخدر رو به جوونا معرفى می‏کنه، چهره ‏اش فرقى با دیگران نداره. پس دوستان و نزدیکان خودتو خوب بشناس.

 ۱۳.بعضی‏ها فکر می‏کنن با بقیه فرق دارن و هر وقت که اراده کنن مى‌تونن مصرفمواد رو کنار بگذارن، در حالى که این طرز تفکر منجر به اعتیاد می‏شه.

 ۱۴. به هنگام سختى و ناراحتى با پدر و مادر و یا یک بزرگتر مطمئن و قابل اعتماد مشورت کن.

 ۱۵. اگه نمى‌تونى حرفتو به اونا بزنى مشاورین نیروى انتظامى با جان و دل حرفهاى تو رو می‏شنون و کمکت می‏کنن.

رفاهی بازدید : 1270 سه شنبه 13 مهر 1389 نظرات (0)
به ظاهر شدن علائم بلوغ از جهت فیزیکی و هورمونی در دختران قبلاز سن ۸ سالگی و در پسران قبل از سن ۹ سالگی بلوغ زودرس اطلاق می گردد .در ابتدا این کودکان بلندتر از همسن های خود هستند . ولی بدلیل بلوغ زودرساستخوانها ، در نهایت قد کوتاهتری در بلوغ خواهند داشت . در دختران بابزرگ شدن پستانها شروع پریود ماهانه ظاهر شده و در پسران با افزایش شهوتکه بصورت اختلالات رفتاری تظاهر می کند .

والدین باید به بلوغ زودرس کودکان خود توجه کنند و آن را جدی بگیرند.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز  ،   بلوغجنسی که با تغییراتی در بدن کودک همراه ‌است در بین دختران و پسران درابتدای هشت یا ‪ نه ‬سالگی و در برخی موارد در دختران در ‪سیزده ‬سالگی ودر پسران از ‪پانزده ‬سالگی آغاز می‌شود.  بلوغ جنسی همرا با تغییر وتحولات غدد هورمونی، داخلی و ظاهری چهره افراد است.

البته در زمینه بلوغ جنسی، نژاد و موقعیت جغرافیایی موثر است و  بسیاریاز خانواده‌ها این تغییر و تحولات که پیش از سن نه ‬سالگی در دختر و پسرخود مشاهده می‌کنند را دلیل بر سالم بودن سیستم بدنی و بلوغ فرزندان خودمی‌دانند.

موارد بلوغ زودرس در سطح‌ کشور ایران ، افغانستان و تاجیکستان بسیارمشاهده ‌می‌شود ،  این در حالی است که این تغییر و تحولات زودرس، هشداریبرای وجود تومور مغزی، تومور جنسی، تومور غدد داخلی و نبود فعالیت هماهنگدر غدد تیروئید است.

در اغلب موارد کودک مبتلا علاوه بر بیماری جسمی به بیماری روحی نیزمبتلا می‌شود، بنابراین خانواده‌ها باید با مشاهده کوچک‌ترین علامت دربروز بلوغ زودرس، ‌حتما فرزند خود را نزد پزشک متخصص ببرند تا معاینه ودرمان به موقع صورت بگیرد.

بسیاری از خانواده‌ها در مورد بلوغ دخترانشان تعصبات فرهنگی و مذهبیشدیدی را اعمال می‌کنند ،  بسیاری از خانواده‌ها مراجعه به پزشک را برایساده‌ترین بیماری‌های دخترانشان عیب و ننگ می‌دانند بنابراین در اینمقوله، حتما بی‌توجه می‌شوند.

بنابراین باید در مدارس خصوصا از سوی مدیران، شرایطی فراهم شود کهدانش‌آموز در هر مقطع تحصیلی با این مسائل آشنا شوند، تا در زمان بروز آنبتوانند به ‌راحتی آن را با مسئولان مدرسه در میان گذارند و در صورت نیازدرمان آن آغاز شود.
 

* چرا بلوغ زودرس مهم است ؟

 

بلوغ زودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد ، جنبه اول علت ایجاد کننده آناست که پزشک متخصص با انجام آزمایشات لازم و پیگیریهای منظم و دقیقنوجوانان مبتلا ، در طی مدت طولانی بدنبال علت ایجاد آن می گردد و جنبهدوم اثر بلوغ زودرس روی رشد قدی و روانی نوجوان است .

 

* علل ایجاد کننده علائم بلوغ زودرس کدامند ؟

 

در اکثر دخترها ،‌علت خاصی برای بلوغ زودرس دیده نمی شود و بیشتر جنبهخانوادگی دارد و در سایر افراد خانواده ( مادر یا خواهران وی ) نیز چنینحالتی دیده می شود . ولی در مواردی بیماریهای مهم دستگاه عصبی مرکزی مثلتومورهای مختلف ، عفونت و التهاب مغز یا ضربه به جمجمه می تواند این حالترا ایجاد کند . گاهی کیست های تخمدانی با تولید هورمون های جنسی زنانهباعث بلوغ زودرس می شوند . در پسرها حالت سرشتی کمتر دیده می شود وبیماریهای زمینه ای مثل تومورهای سیستم عصبی مرکزی بیشتر شایع است . لذادر این کودکان ( پسر یا دختر ) بررسی مغز با MRI حتماً انجام می شود .سونوگرافی از تخمدانها و شکم و بررسی آزمایشگاهی هورمون های مختلف و نیزتعیین سن استخوانی انجام می شود . در صورت طبیعی بودن معاینات و آزمایش ها، حتماً باید هر ۶ ماه یک بار توسط پزشک بررسی انجام شود .

 

عوارض بلوغ زودرس :

 

کودکان در مقابل استرسهای زمان جوانی قرار می گیرند و نمی دانند چه کارباید بکنند . این کودکان از نظر جسمی تظاهرات بلوغ را دارند ولی تجربهکافی را ندارند . دختران با ظاهر شدن علائم پریود ممکن است دچار مشکلاتروحی گردند . در هر دو جنس بدلیل افزایش تمایل به شهوت ، رفتارهای ناهنجارمثل خودارضایی شیوع دارد .

 

علائم و تظاهرات : در دختران علائم ابتدا با بزرگ شدن پستان به شکلیکطرفه یا دوطرفه ظاهر می شود و بعد از آن موهای زهار و زیربغل دیده میشوند و پریود شدن در مرحله انتهایی است ، دور نوک سینه تیره و ضخیم میگردد و نوک سینه به جلو می آید . جوش نیز در صورت این کودکان افزایش مییابد .

 

در پسران اولین علامت بزرگ شدن بیضه و سپس بلوغ دیگر اجزاء اندام تناسلی است .

قد ابتدا در این کودکان بزرگتر از همسن های خود می باشد . صدا در اینکودکان ضخیم شده و موهای صورت بصورت زوردسی  در صورت ظاهر می گردند .

بررسیهای آزمایشگاهی و عکسبرداری : اندازه گیری میزان هورمونهای بلوغمی تواند کمک کننده باشد . تصویربرداری سر بصورت رادیوگرافی یا ام . آر .آی از نواحی مختلف مغز در تشخیص کمک کننده است .

 

* آیا درمان بلوغ زودرس لازم است ؟

 

هنگامیکه بلوغ در سنین پائین شروع شود رشد قدی کودکان بیشتر می شود وبه نسبت کودکان هم سن خود قدبلندتری خواهند داشت ولی پس از ۳-۲ سال کهبلوغ کامل شد ، رشد قدی متوقف شده و در نهایت بزرگسالان کوتاه قدی خواهندشد . از نظر شکل فیزیکی نیز ممکن است مشکلاتی دیده شود . بعلاوه از نظرروانی نیز این کودکان دچار مشکلات زیادی خواهند شد .

 

رشد سینه ها یا ایجاد قاعدگی در دختران کم سن و یا رویش موهای صورت وکلفتی صدا در پسران کم سن و مقایسه با سایر همسالان خود ، باعث بروزاضطراب شدید در این کودکان و والدین آنها می شود . بخصوص در دختران مبتلا، احتمال سوء استفاده های جنسی نیز وجود دارد .

 

در صورت استفاده از هورمون های محرک گونادوتروپین با سرکوب تولیدهورمون از تخمدانها یا بیضه ها باعث توقف یا پسرفت صفات ثانویه جنسی میگردد . بعلاوه رشد قدی نیز ادامه می یابد . باید دقت شود که درمان بایدزود شروع شود . در صورت موفقیت ، درمان را تا رسیدن کودک به سن طبیعی بلوغادامه می دهیم و سپس قطع می کنیم تا بلوغ بطور طبیعی در سن طبیعی پیش رود. در واقع آگاهی والدین به نشانه های بلوغ زودرس با مراجعه زود و به موقع، موفقیت درمان را بدنبال دارد . نکته مهم این است که هوش این کودکانطبیعی و حتی در مواردی بالاتر از کودکان هم سن خود است ولی بدلیل تغییراتظاهری و نیز تأثیر هورمون ها ممکن است دچار اختلالات رفتاری ، حالتهایتهاجمی و حتی افسردگی شوند . در واقع بلوغ زودرس برای کودک و خانواده او ،مشکل مهمی است و بخصوص در دختران مبتلا احتمال سوء استفاده جنسی و درپسران ، گرایش به پسران بزرگتر و تأثیر پذیری از رفتارهای نامناسب آن وجوددارد . لذا آموزش دقیق به والدین الزامی است .

 

والدین باید با ایجاد یک ارتباط صادقانه و دوستانه با دختر یا پسرمبتلای خود ، برای او توضیح دهند که پیدایش این تغییرات در چه سنی طبیعیاست و حالا که در وی به صورت زودرس ایجاد شده ،‌ چه مراقبت ها و درمانهائیضروری است . ارتباط والدین با معلمان آنها ، در برقراری ارتباط دوستانهاین کودکان با هم سن و سالهای خود بسیار حیاتی است . در واقع در محیطمدرسه است که عدم توجه به شرایط جسمی و روحی این کودکان می تواند باعثبروز مشکلات روانی جدی گردد . و لذا معلمان آگاه و دلسوز در برقراریارتباط طبیعی بین این کودکان و همشاگردیهایشان نقش کلیدی دارند.

 

روشهای جراحی برای درمان توده هایی که در مغز بصورت نابجا هورمون ترشح می کنند استفاده می گردد .

 

پیش آگهی : در صورت درمان مناسب و به موقع علائم و رشد قدی بصورت طبیعیخواهد بود ، درمان قبل از سن استخوانی ۱۲ سال برای دختران و ۱۳ سال برایپسران باید شروع گردد .
 ‌بلوغ زودرس چیست؟
ظاهر شدن علائم بلوغ‌ ‌ازنظر فیزیکی و هورمونی در دختران قبل از ۸ سالگی و در پسران قبل از ۹ سالگی،‌ ‌بلوغ زودرس نامیده می‌شود.

ابتدا این کودکان بلندتر از همسن‌های خود هستند ‌ولی به‌دلیل بلوغزودرس استخوان‌ها‌،‌ ‌در نهایت قد کوتاه‌تری در‌ ‌بلوغ خواهند داشت.
چرا‌ ‌بلوغ زودرس مهم است؟‌
‌بلوغزودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد؛ جنبه اول، علت ایجادکننده است که پزشکمتخصص با انجام آزمایش‌های لازم و پیگیری‌های منظم و دقیق کودک، طی مدتطولانی به‌دنبال علت ایجاد آن می گردد و جنبه دوم، اثر بلوغ زودرس رشد قدیو روانی کودک است‌. ‌

کودکان مقابل استرس‌های زمان‌ ‌جوانی قرار می‌گیرند و نمی‌دانند چه کارباید بکنند . آنها از نظر جسمی‌ ‌تظاهرات بلوغ را دارند ولی تجربه کافیندارند. دختران با ظاهر شدن علائم پریود،‌ ‌ممکن است دچار وحشت و مشکلاتروحی شوند.
عوامل ایجاد بلوغ زودرس کدامند؟‌
‌بلوغ زودرس در دختران،۵ برابر شایع‌تر از پسرهاست. در بعضی دخترها،‌ علت خاصی برای بلوغ زودرسدیده نمی‌شود و بیشتر جنبه خانوادگی دارد و در‌ ‌سایر افراد خانواده (مادریا خواهران وی) نیز چنین حالتی دیده می‌شود، ولی در مواردی بیماری‌های مهمدستگاه عصبی مرکزی مثل تومورهای مختلف، عفونت و التهاب مغز‌ ‌یا ضربه بهجمجمه می‌تواند این حالت را ایجاد کند.

 

گاهی کیست‌های تخمدانی با تولید‌ ‌هورمون‌های جنسی زنانه باعث بلوغزودرس می‌شوند. در پسرها بیماری‌های زمینه‌ای مثل تومورهای سیستم عصبیمرکزی بیشتر شایع است. لذا در‌ ‌این کودکان (پسر یا دختر) بررسی مغز باام.آر.آی حتماً انجام‌ ‌می‌شود.

 

سونوگرافی از تخمدان‌ها و شکم و بررسی آزمایشگاهی هورمون‌های مختلف وتعیین سن استخوانی نیز اغلب انجام می‌شود. در صورت طبیعی بودن معاینات وآزمایش‌ها، حتماً باید هر ۶ ماه یک بار از سوی پزشک بررسی انجام شود.

 
علائم و‌ ‌تظاهرات‌
‌در دختران، علائم ابتدا با بزرگ شدن پستانبه شکل یک‌طرفه یا دوطرفه ظاهر می‌شود و بعد از آن موهای زهار و زیربغلدیده می‌شوند و پریود شدن در مرحله انتهایی است. دور نوک پستان تیره وضخیم می‌شود و‌ ‌نوک آن به جلو می‌آید. جوش نیز در صورت این کودکان دیدهمی‌شود.‌ در‌ ‌پسران اولین علامت، بزرگ شدن بیضه و سپس بلوغ دیگر اجزایاندام تناسلی است.  صدای این کودکان ضخیم و موهای صورت، زودتر از زمانمعمول آن ظاهر می‌شود.
آیا‌ ‌درمان بلوغ زودرس لازم است؟‌
‌هنگامی‌کهبلوغ در سنین پایین رخ دهد، رشد قدی کودکان بیشتر می‌شود و این کودکان به‌‌نسبت کودکان هم سن خود قدبلندتری خواهند داشت ولی پس از دو سه سال کهبلوغ کامل شد، رشد قدی متوقف شده و در نهایت بزرگسالان کوتاه قدی خواهندشد.

 

از نظر شکل فیزیکی‌ ‌نیز ممکن است مشکلاتی دیده شود. به‌علاوه از نظر روانی، این کودکان دچار مشکلات زیادی خواهند شد.

 

‌رشد‌ ‌پستان یا ایجاد قاعدگی در دختران کم‌سن یا رویش موهای صورت وکلفتی صدا در پسران کم‌سن و مقایسه خود با سایر همسالان، باعث بروز اضطرابشدید در این کودکان و‌ ‌والدین آنها می شود. به‌خصوص در دختران مبتلا،احتمال سوء استفاده جنسی وجود دارد.

 

 ‌
بنابراین درمان باید بسیار زود شروع شود (قبل از سن استخوانی ۱۲سال برای دختران و ۱۳ سال برای پسران.) در صورت موفقیت، پزشک درمان را تا‌‌رسیدن کودک به سن طبیعی بلوغ ادامه می‌دهد و سپس قطع می‌کند تا بلوغبه‌طور طبیعی‌ ‌در سن طبیعی پیش‌ رود.

 

آگاهی والدین به نشانه‌های بلوغ زودرس با مراجعه زود و به موقع موفقیتدرمان را به‌دنبال دارد. نکته مهم این است که هوش این کودکان‌ ‌طبیعی وحتی در مواردی بالاتر از کودکان هم‌سن است ولی به‌دلیل تغییرات ظاهری و‌‌نیز تاثیر هورمون‌ها ممکن است دچار اختلالات رفتاری، حالت‌های تهاجمی وحتی افسردگی‌ ‌شوند.

 

بلوغ زودرس برای کودک و خانواده او، مشکل مهمی است لذا دقت و مراجعه فوری والدین به پزشک الزامی است.

 

* بلوغ زودرس جنسی درپسران

عواملی باعث بلوغ می شوند که کاملاً و به درستی برای ما شناخته نشدهاند. یک محور مهم در بدن وجود دارد که ممکن است دربرگیرنده عوامل مربوط بهبلوغ جنسی باشد که به نام محور هیپوتالاموس ـ هیپوفیز و غدد جنسی یا غددفوق کلیوی، مورد توجه بسیار است. هیپوفیز هورمونهای گنادوتروپین را ترشحمی کند و هیپوتالاموس هورمونهای محرک هیپوفیز را می سازد و آزاد می کند واین مسیر هورمونی به غدد هدف یعنی غدد جنسی یا فوق کلیوی ختم می شود. قبلاز شروع بلوغ ترشحات هورمونی گنادوتروپین از هیپوفیز کم است ولی احتمالاًتحت تأثیر غدد جنسی مردانه کنترل می شود. برای اینکه در نمونه های تجربی وآزمایشگاهی دیده شده که اگر فرد مذکری قبل از بلوغ اخته شود در واقع کنترلغدد جنسی بر هورمون گنادوتروپین کاهش یافته و سطح «گنادوتروپین ها» افزایشمی یابد. با شروع دوره بلوغ سطح هورمونهای جنسی بخصوص در خواب اوج می گیردو بعد از اینکه دوره بلوغ شروع شد سطح هورمونهای جنسی و FSH/LH در طول روزو بیداری نیز افزایش می یابد. آندروژنها نیز توسط غدد یاد شده

ساخته می شود.

تستوسترون یا هورمون جنسی مردانه در زندگی جنینی از حدود هفته هفتمحاملگی در غدد جنین مذکر شروع به ساخته شدن می کند و ترشح آن افزایش مییابد. ترشح و افزایش تستوسترون باعث تغییرات و شکل گیری اعضای تناسلیخارجی یک فرد مذکر می شود. بلوغ در یک نوجوان مذکر با رویش مو در صورت،عقب رفتن خط رویش مو در پیشانی، وضعیت ظاهری بدن و لگن و اندامها، رویش مودر زیر بغل و ناحیه زهار به طرف بالا و به شکل لوزی شروع می شود. تغییرصدا نیز تقریبا در همین زمان اتفاق می افتد. تمامی این فرآیندها از حدود۱۱، ۱۲ سالگی شروع می شوند و غالبا در یک دوره ۵ ساله تکمیل می شوند.البته سن شروع بلوغ و مراحل تکمیل آن در افراد مختلف متغیر است.
بلوغ زودرس جنسی

بلوغ جنسی در سنین قبل از ۹ سالگی در پسرها به عنوان یک رویداد غیرطبیعی تلقی می شود. بلوغ زودرس واقعی یا بلوغ هم جنسی Isosexualکامل،زمانی به وجود می آید که مردسازی ناقص و فرآیند اسپرماتوژنز (ساختن اسپرم)روی داده باشد. در حالی که بلوغ زودرس کاذب یا بلوغ زودرس هم جنسی ناقص درمواردی به وجود می آید که مردسازی بدون ساخت اسپرم اتفاق افتاده باشد.یعنی اینکه تشکیل آندروژن ناشی از فعال شدن زودرس سیستم هیپوفیز ـهیپوتالاموس نیست. هرچند افتراق این دو مشکل است، اما این تفاوت وجود دارد.

مجموعه علل یا سندرومهایی که منجر به مردسازی زودرس می شوند شاملتومورهای سلول لیدیگ «سلول مولّد آندروژن»، تومورهای مترشحه گنادوتروپینکوریونیک انسانی یا (HCG)، تومورهای غده فوق کلیوی، هیپرپلازی و پرکاریمادرزادی غده فوق کلیوی، تجویز آندروژن یا هیپرپلازی و پرکاری سلولهایلیدیگ می باشند. در همه این موارد دیده شده که سطح تستوسترون یا «هورمونجنسی مردانه» پلاسما به صورت نامتناسب با سن افزایش قابل توجهی پیدا میکند. و علایم بلوغ زودرس جنسی و صفات ثانویه جنسی بروز پیدا می کند.تومورهای سلول لیدیگ در کودکان به ندرت دیده می شود اما باید توجه داشت درمواردی که اندازه بیضه های کودک متقارن نیست احتمال تومور سلول لیدیگ وجوددارد. و باید معاینات و آزمایشات لازم صورت گیرد. بقیه تومورهای فوق الذکراز جمله تومور مردساز غده فوق کلیوی نیز مقادیر زیادی در نهایت تستوسترونمی سازند که باعث دگرگونی شرایط عادی کودک می شوند و بلوغ زودرس جنسیاتفاق می افتد.

یکی از علل بلوغ زودرس جنسی در پسران، هیپرپلازی مادرزادی یا افزایشفعالیت غده فوق کلیوی است که منجر به افزایش سطح ماده ای به نام ۱۷هیدروکسی پروژسترون و در نتیجه افزایش سطح آندروژن می شود. در این اختلالافزایش ترشح گنادوتروپین ممکن است در اوایل ثانویه بوده به طوری که بلوغزودرس واقعی پس از آن روی دهد.

در یک مورد خاص بلوغ زودرس جنسی مستقل از گنادوتروپین در پسرها ممکناست روی دهد که ناشی از هیپرپلازی اتونوم (خودکار) سلول لیدیگ باشد؛ یعنیبدون اینکه تومور سلول لیدیگ به وجود آمده باشد. این اختلال به صورتاتوزومال محدود به مردان، از پدر به پسرانش منتقل می شود و یا از مادرانیکه حامل سالم این بیماری هستند به پسران منتقل می شود. در این مورد خاصمردنمایی و علایم بلوغ زودرس جنسی حتی در سن ۲ سالگی شروع می شود. سطحهورمون تستوسترون افزایش می یابد و حتی به میزان بالغین می رسد.

همان طور که گفتیم یکی دیگر از علل بلوغ زودرس جنسی در پسران فعال شدنزودرس سیستم هیپوتالاموس ـ هیپوفیز است که یا بدون علت «ایدیوپاتیک» است ویا در اثر تومورهای سیستم اعصاب مرکزی «CNS» یا در اثر عفونتها و سایرضایعات ایجاد می شود. امروزه با پیدایش روشهای تشخیصی پیشرفته مثلC.t.scan و MRI تأخیرهای گذشته در تشخیص بیماری از بین رفته و یا کمتر رویمی دهد.

اگر بلوغ زودرس جنسی در پسران ناشی از تومورهای مولد استروئید یاگنادوتروپین باشد و یا هیپرپلازی مادرزادی غده آدرنال (فوق کلیوی) یااختلال در سیستم عصبی مرکزی «CNS» درمان به رفع این علل بستگی دارد.

* بلوغ زودرس چندجنسی: اگر در پسران نابالغ علایم جنسی زنانه بروز پیداکند ممکن است ناشی از افزایش متوسط یا شدید هورمون زنانه سازی به نام«استروژن» باشد.

به طور کلی و با توجه به پیشرفتهای چشمگیر در پاراکلینیک و ابزارهایتشخیص بیماریها هیچ گونه تأخیری در شناخت این بیماری موجه نیست. هنوز همبا وجود پیشرفت تکنولوژی، معاینه دقیق بیمار و علم و تجربه پزشک اهمیت وجایگاه خاص خویش را دارد. آنچه در این اختلال مهم است معاینه دقیق بدوتولد و پیگیری های بعدی و تشخیص و درمان مناسب و سریع است که هم بیمار رااز ناهنجاریها و ناراحتی های جسمی و فیزیکی مراقبت می کند و هم زمینه هایبروز اختلالات عصبی را از بین می برد و از بروز بسیاری از مشکلات اعصاب وروان و اختلالات رفتاری و اضطرابی پیشگیری به عمل می آید.

بلوغ زودرس به ایجاد خصوصیات ثانویه جنسی قبل از ۸ سالگی در جنس مونث و قبل از ۹ سالگی در جنس مذکر اطلاق می شود.


در اکثر اوقات بلوغ زودرس جنسى یک خصیصه فامیلى است که بهطور طبیعى اتفاق مى افتد اما بعضى مواقع نیز در اثر یک بیمارى شدید عضوى,مثل ضایعات و تومورهاى هیپوتالاموس, مننژیت و انسفالیت ایجاد مى شود. امادر درجه اول باید بلوغ جنسى واقعى را از بلوغ جنسى کاذب تشخیص داد.


 نکتهمهم این است که در جریان بلوغ واقعى دوره قاعدگى به طور طبیعى انجام مىشود. وجود پولیپ روده و هیپرپیگمانتاسیون مخاطى و لکه هاى شیر قهوه اى روىپوست ـ کم کارى تیروئید یا هیپوتروئیدیسیم ممکن است عواملى براى تشخیصبلوغ زودرس جنسى باشند و یا در تشخیص به ما کمک نمایند.

به هر حال تشخیص بموقع و درمان سریع بیمارى براى بیمار منافع زیادىدارد. زیرا بسیارى از کودکان مبتلا به بلوغ زودرس عاقبت به علت بسته شدنسریع اپى فیز استخوانها دچار کوتاهى قد و قامت و حتى کوتولگى مى شوند.

وقتى جوانه و برجستگى سینه در دختران, قبل از ۸ سالگى ظاهر شود یا شروععادت ماهانه قبل از ۹ سالگى باشد در واقع بلوغ جنسى زودرس اتفاق افتادهاست. هنگامى که صفات ثانوى جنسى با ژنوتیپ (جنسیت ژنتیکى و غددى) فردمتناسب باشد یعنى به صورت ژنتیک زن ساز باشد و ظاهر فرد نیز دختر باشد اینرا اصطلاحا بلوغ جنسى زودرس همان جنس((sosexual)) مى گویند. و همین حالتدر پسران نیز ممکن است اتفاق بیفتد. اما اگر صفات ثانویه جنسى (ظاهر فرد)با جنسیت ژنتیکى هماهنگ نباشد یعنى به صورت مردسازى در دختران و یا زنسازى در پسران باشد مى گویند آن فرد دچار بلوغ زودرس غیر همان جنسىیا((Heterosexual)) شده است.

بلوغ زودرس جنسى دختران به صورت((Isosexual)) یا همان جنسى به دو صورت عمده بروز پیدا مى کند:

در یک گروه بلوغ زودرس جنسى واقعى است یعنى با شروع بلوغ طبق روال عادىاما زودتر از موعد مشخص مى شود. در این گروه هورمونهاى گنادوتروپین دچارافزایش ترشح مى شوند و سیکلهاى قاعدگى نیز افزایش پیدا مى کنند. معتقدندکه بیش از ۹۰ درصد بلوغ جنسى زودرس جنبه سرشتى دارد و علت مشخصى برایش نمىتوان پیدا کرد.

یعنى محور سیستم عصبى مرکزى (   CNS  )  , هیپوتالاموس و هیپوفیز,زودتر از موعد طبیعى فعال مى شود و تکامل زودرس پیدا مى کند اما علتناشناخته است. نکته جالب توجه این است که در بیش از ۵۰% از این بیماراننوار مغز یا  (( الکتروانسفالوگرافى EEG   )) آنها غیر طبیعى است. در واقعبروز صفات ثانویه جنسى و شروع زودرس و زیاد قاعدگى و تخمک گذارى ممکن استمنجر به بروز و تشدید اختلالات اعصاب و روان شود. با توجه به این موضوعمهم شروع درمان به محض تشخیص قطعى, الزامى است.

درمان دارویى عمدتا به وقفه ترشح هورمونهاى ((گنادوتروپین)) معطوف مىشود. از آنجایى که بلوغ زودرس غالبا با بسته شدن زودرس صفحه رشد استخوانهانیز همراه است و باعث کوتاهى قد مى شود, متإسفانه همیشه با اقدام درمانىنمى توان جلوى این عارضه را گرفت ولى به هر حال شروع سریع تر درمان در اینمورد هم موثر است.

در حدود ۱۰% از موارد بلوغ جنسى زودرس در اثر بیماریهاى جسمى مغز مثلتومورهاى مغزى, انسفالیت, مننژیت, صدمات و ضربه به جمجمه هیدروسفالى وسایر بیماریها به وجود مىآید. این گروه از بیماران دچار بلوغ زودرس جنسىداراى علت شناخته شده هستند. در هر صورت باید این دو گروه را از نظر علتشناسى از هم تشخیص داد چرا که گاهى بعضى از این بیماران که جزو گروه باعلت ناشناخته قرار مى گیرند مبتلا به تومور مغزى هستند. بنابراین ضمنانجام آزمایشات هورمونى بایستى سیتى اسکن و یاMRI از مغز به عمل آید امابا همه اینها آنچه که در رابطه با ضایعات تومورال به تشخیص بیشتر کمک مىکند, وجود علایم و نشانه هاى عصبى همراه بلوغ زودرس جنسى است. در صورتى کهوجود تومور مغز قطعى شود عمل جراحى و رادیوتراپى ضرورى است و میزان و درصدموفقیت درمان به پیشرفت ضایعه دارد.

در گروه دیگرى از دختران مبتلا به بلوغ زودرس جنسى علت را باید در غدهفوق کلیوى بیمار جستجو کرد. البته این ضایعه به ندرت اتفاق مى افتد اما درصورت وقوع به صورت هیپرپلازى یا افزایش فعالیت مادرزادى غده فوق کلیوى استمعتقدند که این دسته از بیماران با کمبود آنزیمى به نام ((۲۱هیدروکسیلاز)) مواجه هستند.


نوع دیگر بلوغ زودرس جنسى, کاذب است.

وقتى فردى به ظاهر دختر علایم زن نمایى به علت افزایش تولید هورموناستروژن داشته باشد اما دوره ماهانه نداشته و یا تخمک گذارى نمى کند اینفرد دچار بلوغ زودرس جنسى کاذب مى شود. علل مختلفى براى ایجاد این نوعبلوغ وجود دارد. شایع ترین علت آن کیستها یا تومورهاى تخمدانى مترشحهاستروژن مى باشد. این نوع تومورها با پولیپهاى روده اى همراه است. دراینجا هم سونوگرافى تخمدانها و سیتى اسکن مى تواند در تشخیص و شناسایىآسیب و علت بیمارى کمک زیادى کند.


بلوغ زودرس جنسىHetrosexual یا غیر همان جنسى

حالتى است که در دختران نابالغ اتفاق مى افتد که دچار علل مردسازى مىشوند. پرفعالیتى و هیپرپلازى مادرزادى غده فوق کلیوى و همچنین بعضى ازتومورهاى تخمدانى یا غده فوق کلیوى باعث ترشح هورمونهاى جنسى مردانه یعنىآندروژنها مى شوند که در اندامهاى تناسلى بیمار ابهام ایجاد مى شود بخصوصپرکارى غده فوق کلیوى که با اشکال متنوعى از ابهام در دستگاه تناسلى خارجىهمراه است.

در مواجهه با بیماران دچار بلوغ زودرس به چه علایمى باید توجه کنیم؟


همان طور که قبلا گفتیم این مشکل مى تواند به صورت اشکال متنوع وعلایم مختلفى همراه باشد. تشخیص بموقع و اقدام سریع درمانى اغلب کمک زیادىبه رفع مشکل بیمار مى کند. بروز علایم ثانویه جنسى به طور زودرس یکى ازعلایم مهم است. یکى از این علایم پرمویى و رویش زودرس موهاى زیر بغل وناحیه زهار است. حتى گاهى رویش مو در صورت هشداردهنده است. اگر چنانچهاعضاى تناسلى خارجى دخترى مبهم باشد و در تشخیص مذکر و مونث بودن او تردیدوجود دارد در اسرع وقت باید به پزشک مراجعه شود.
شواهدى از علایم کمکارى تیروئید و سابقه مصرف داروهاى حاوى استروژن عواملى هستند که منجر بهبلوغ زودرس کاذب مى شوند و باید مورد توجه قرار بگیرند. رشد نامتناسب و یامتوقف شده طولى استخوانها نیز مهم است. سردردهایى که با تغییرات جنسىزودرس همراهند از اهمیت خاصى برخوردارند.
وجود ناراحتى گوارشى همراهمثل پولیپهاى روده قابل توجه اند. وجود برخى تغییرات مخاطى و تغییر رنگمخاط و پوست و لکه هاى شیر قهوه اى پوستى ممکن است در تشخیص بیمارى موثرباشد.
گاهى نیز با وجود ترشح شیر از سینه به طور زودرس یا  ”  گالاکتوره ” باید به فکر بلوغ زودرس جنسى باشیم.
نکتهمهم دیگرى که باید به آن توجه کنیم وجود علایم عصبى و روانى است. اضطراب وافسردگى ممکن است در اثر بروز عدم تعادل هورمونى و یا ناشى از اختلال درهویت جنسى ایجاد شوند; بنابراین تشخیص بموقع و درمان سریع و مناسب درپیشگیرى از بیمارى اعصاب و روان و حفظ بهداشت روانى به طور نسبى موثر است.

رفاهی بازدید : 495 سه شنبه 13 مهر 1389 نظرات (0)
چند ضرب  المثل برای جوانان

*خوشحالی واقعی بعد از ازدواج بدست می آید.

*خانه بدون زن گورستان است.

*ازدواج کنید زیرا اگر زن خوب نصیبتان شد بسیار خوشبخت خواهید شد وااگر گرفتار همسر بدی شوید فیلسوف بزرگی میشوید .

*با قرض اگر داماد شدی با خنده خدا حافظی کن.

تا ازدواج نکرده ای نمیتوانی درباره آنها اظهار نظر کنی .

*من تنها با مردی ازدواج میکنم که عتیقه شناس باشد تا هرچه پیر تر شدم برای او عزیز تر باشم.

*یک بخش ازازدواج بر پایه محبت است وبخش دیگرش برمبنای گذشت است ازخطا.

* هنگام خرید پارجه حاشیه آنرا خوب نگاه کن ومو قع ازدواج در باره مادر عروس تحقیق کن.

* برای یافتن همسر می ارزد که یک کفش بیشتر پاره کنی.

* تاک راازخاک خوب دختر راازمادر خوب انتخاب کن.

* ازدواج مانند نقشه جنگی است که اکر درآن ففط یک اشتبا ه بود جبرانش غیر ممکن خوا هد بود.

*اکر خواهی اختیار شوهرت رابدست بگیری اختیار شکمش را بدست بکیر.

* ازدواج همیشه به عشق پایان داده میشود.

تعداد صفحات : 3

درباره ما
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، به سايت گلستان خوش آمديد . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وبلاگ ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما در بهتر شدن كيفيت مطالب وبلاگ ياري رسانيد . براي سريع تر رسيدن به مطلب مورد نظر از آرشيو موضوعي استفاده كنيد همچنين ميتونيد به آرشيو مراجعه كنيد. براي تبادل لينك , لوگو ,بنر يا آر اس اس از طریق نظرات به ما اطلاع دهید .
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 23
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 11
  • آی پی دیروز : 9
  • بازدید امروز : 14
  • باردید دیروز : 10
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 35
  • بازدید ماه : 32
  • بازدید سال : 189
  • بازدید کلی : 12,722
  • کدهای اختصاصی
    رتبه سنج گوگل